2014-04-29 17:46:10• hírek • Kocsis-Zoltán

Vasfüggöny szatmárnémeti módra!

Két és fél évtizeddel a berlini fal lebontását követően Szatmárnémetiben vasfüggöny épült. Mindez a polgármesteri hivatal engedélyével, háborognak azok a lakók, akik ily módon alig tudnak bejutni saját tömbházukba. Az építtető szerint viszont lépése teljesen jogos, mivel csak saját területét védi. Na de akkor melyik a Traian Vuia utca?!

Elképesztő dolgok történtek az elmúlt fél évben Szatmárnémetiben, pontosabban a Traian Vuia utcában. Legalábbis abban az utcában, amelyről eddig mindenki úgy tudta, az a Traian Vuia utca. De erről kicsivel később...

Szóval a Traian Vuia egy kicsiny utca valahol a Szamos és a közgazdasági líceum között. A területet 1986-ban sajátította ki a kommunista állam, az addigi tulajdonosok pedig 25.000 lej körüli kártérítést kaptak. Minderről viszont nem született semmiféle dokumentum és ez okozza a jelenlegi problémákat.

A rendszerváltást követően ugyanis a Szerémi család visszakapott egy néhány árnyi területet a Traian Vuia és az Oltului utcák sarkán, ahová 2006-ban lakóházat építettek. Ez még nem okozott problémát, hisz a tömbház 28 családjának még maradt helye, hogy gépkocsijaikkal megközelítsék otthonukat. Tavaly decemberben azonban a Szerémi család építkezési engedélyt kapott a polgármesteri hivataltól, márciusban pedig el is kezdték megépíttetni azt a kerítést, amely szinte teljesen elzárja a tömbházat és a járdát az úttesttől. A mű a hétvégén elkészült, a kapura pedig lánc került. A kerítés túloldalára - némi túlzással élve - immár születni kell. Vagy, ahogy a lakosok Eugeniu Avram kormánybiztos keddi közmeghallgatásán panaszolták - mint az óvodások, libasorban tudják megközelíteni a tömbház főbejáratát. Mármint azt a bejáratot, amit a lakosok három évtizede a főbejáratnak hittek!

Ioan Chereji, a lakóközösség elnöke, valamint a meghallgatáson megjelenő 19 személy felháborodva magyarázta ugyanis, hogy miután több panaszt tettek a polgármesteri hivatalnál, az intézmény „szakemberei" többek között el próbálták nekik magyarázni, hogy a főbejárat - ahol a kaputelefon van és ahol a postás a leveleket hozza - nem is a főbejárat, mert az a másik oldalon van. Mi több, a Traian Vuia utca se Traian Vuia utca, mert az is a hátsó bejáratnál van!

Chereji idézte Radu Roca polgármestert is, aki felszólította a lakosokat: bizonyítsák be, hogy a szóban forgó terület (út, járda) az állam tulajdonában van!

Eugeniu Avram prefektus április 30-ra, szerda délelőtt 11.00 órára újabb megbeszélésre hívta a lakosok képviselőit. Azon pedig immár az önkormányzat szakemberei is részt vesznek majd...

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: